Estetik Ameliyatı ve Hukuki Niteliği
Estetik ameliyatları tedavi maksatlı yapılan ameliyatlardan farklı olarak “güzelleştirme” amacıyla yapılan ameliyatlardır. Bu yönüyle estetik ameliyatlarının hukuki niteliği eser sözleşmesidir.
Genel olarak estetik ameliyatları, hekimin ameliyatla amaçlanan sonucu gerçekleştirmeyi taahhüt ettiği kabul edilerek eser sözleşmesi kapsamında değerlendirilmektedir.
Burada şunu belirtmeliyiz ki estetik ameliyatları çoğunlukla güzelleştirme amacıyla yapılsa da zaman zaman tıbben zorunlu estetik müdahaleler de söz konusu olabilmektedir. Örneğin; bir yanık veya kaza sonrası yüze yapılan müdahalelerde olduğu gibi bazı hallerde tedavi maksadıyla estetik müdahaleler yapılmaktadır.
Bu hallerde hasta ile doktor arasındaki ilişki ise vekalet sözleşmesidir. Dolayısıyla ameliyatın hukuki niteliği; ameliyat ile hedeflenen sonuç tedaviye ilişkin ise vekalet sözleşmesi, güzelleşmeye ilişkin ise eser sözleşmesidir
Tedavi amacıyla yapılanlar dışında sırf güzelleştirme amacıyla yapılan örneğin; karın germe, liposuction , meme büyütme, saç ekimi vs estetik müdahaleler Yargıtay İçtihatları gereğince de eser sözleşmesi niteliğindedir.
6098 Sayılı Türk Borçlar Kanunu’nun 470. Maddesi uyarınca eser sözleşmesi, yüklenicinin eser meydana getirmeyi, iş sahibinin de bunun karşılığında bir bedel ödemeyi üstlendiği sözleşmedir.
Estetik Ameliyatı Sonrası Hastanın Seçimlik Hakları
Estetik müdahale sonrası hukuken ayıbın söz konusu olması halinde hastanın;
– Ücretsiz olarak ayıbın giderilmesini talep etme,
– Ayıp oranında indirim talep etme ya da ödediği paranın bir kısmının iadesini talep etme,
– Maddi ve manevi zararların tazminini talep etme
şeklinde birtakım seçimlik hakları mevcuttur.
Estetik Ameliyatında Doktorun Yükümlülükleri
Estetik ameliyatlarında hasta ile doktor arasındaki sözleşme ilişkisine bağlı olarak tarafların birtakım yükümlülükleri vardır. Bu sözleşmede hastanın asli borcu ücret ödemek iken doktorun taahhüt edilen sonucun meydana getirilmesi asli borcunun yanında özen ve sadakat yükümlülüğü , aydınlatma yükümlülüğü, rıza alma gibi pek çok yan edim borçları vardır.
Doktorun asli ve/veya yan edimlerini yerine getirmemesi nedeniyle meydana gelen hatalı sonuçtan sorumluluğu söz konusu olacağından esasen tüm bu edimler bir bütündür.
Sözleşmeye aykırılık sebebiyle hastanın tazminat talebinde bulunması için kusurlu bir davranışı ile zarara sebebiyet vermesi ve bu zarar ile doktorun kusurlu davranışı arasında nedensellik bağının olması gereklidir.
Yani sırf ameliyat sonucunun hasta tarafından beğenilmemesi tek başına doktorun kusuru anlamına gelmeyeceğinden tazminat istemi için yeterli olmayacaktır
Hatalı Estetik Nedeniyle Maddi Tazminat
Hastanın hatalı ameliyat sonucunda yeniden olması gereken revizyon ameliyatları bedelinin, çalışma gücü kaybı zararları, tedavi maksatlı yapılan ilaç , ulaşım gibi her türlü giderlerin dahil edilerek belirlendiği maddi tazminat faiz istemiyle birlikte talep edilebilmektedir.
Hatalı Estetik Nedeniyle Manevi Tazminat
Türk Borçlar Kanunu’nun 56. Maddesi gereği estetik ameliyat nedeniyle şiddetli acı, elem ve üzüntü yaşayan hasta uğradığı zararın tazmini amacıyla manevi tazminat talep edebilmektedir. Manevi tazminatın takdirinde ise yaş, meslek, cinsiyet, sosyal durum vs gibi durumlar dikkate alınır.
Maddi ve Manevi Tazminat Davalarında Görevli ve Yetkili Mahkeme
Hatalı estetik ameliyatı nedeniyle açılacak maddi ve manevi tazminat davalarında idareye karşı açılanlar hariç olmak üzere genel olarak tüketici mahkemeleri görevlidir. İdareye karşı açılan davalarda ise idare mahkemeleri görevli olacaktır.
Hastalar hatalı estetik ameliyatı nedeniyle maddi ve manevi tazminat davalarını kendi yerleşim yeri mahkemelerinde açabileceği gibi ameliyatın yapıldığı yer ya da davalının yerleşim yeri mahkemelerinde açabilecektir.
Zamanaşımı Süresi
Hatalı estetik ameliyatı nedeniyle açılan tazminat davalarına eser sözleşmesi hükümleri uygulandığından zamanaşımı süresi de buna uygun olarak ameliyatın yapıldığı tarihten itibaren 5 senedir.
Mağdurun Fevri Davranıp Yaptığı Yanlışlar
Bu tarz problemler ile ilgili yapılan en büyük yanlışlardan bir tanesi, problemi kadınlar klübü, şikayet var, ekşi sözlük, google haritalar ve sosyal medyada paylaşılmasıdır. Bu tar platformlarda yapılan paylaşımlar doktorun size hakaret, maddi ve manevi tazminat davası açmasıyla sonuçlanıp lehinize olan durum aleyhinize olabilir. Her ne kadar sosyal mecralarda kamu oyu baskısı oluşuyor olsa da bu tarz sorunların çözüm merkezi yargıdır.
Estetik Doktoruna Tazminat Davası Açmak İçin Avukat
Estetik doktoruna dava açmak isteyen hastaların ameliyat sonrası durumlarına ilişkin kusur ve zarar gibi konuların önceden değerlendirilmesi bakımından sağlık ve estetik hukuku alanında uzman bir avukata danışılmasını tavsiye ederiz.
Avukat ile çalışmak hem doktora izafe edilecek kusurun mahiyeti bakımından , tazminat hesaplaması ve diğer önemli konularda hak kaybına uğranılmasının önüne geçecektir.
Yine doktora karşı açılan davalarda da doktorun kusursuzluğunun ispatı ve sorumluluk şartlarının oluşup oluşmadığı noktasında uzman bir avukata danışılması faydalı olacaktır.
Sağlık ve estetik hukuku alanında sorularınız ve merak ettikleriniz için bizimle iletişime geçebilirsiniz